Vraag & antwoord

Wat is een vertrouwenspersoon?

Onderstaand heb ik voor jou de meest gestelde vragen over de vertrouwenspersoon opgenomen. Mocht je vraag er niet bij staan kun je altijd contact met mij opnemen.

Deze houdt zich bezig met meldingen omtrent ongewenste omgangsvormen zoals pesten, (seksuele) intimidatie, agressie en discriminatie, en met integriteitskwesties zoals fraude, diefstal, machtsmisbruik, misbruik van bedrijfsmiddelen.

De drie hoofdtaken van een Extern Vertrouwenspersoon:

  1. Opvangen, begeleiden en adviseren van melders
    Aanspreekpunt en opvangen van de melder. In gesprek gaan en samen kijken naar oplossingen, inzicht geven in mogelijke te volgen routes en de mogelijke consequenties van deze routes bespreken.
  2. Voorlichten, informeren en inspireren van de organisatie
    Een extern vertrouwenspersoon speelt een belangrijke rol in het creëren en behouden van een veilige werkomgeving. Deze analyseert voorvallen, adviseert hierover en verwijst eventueel door naar andere professionals. Een extern vertrouwenspersoon kan indien gewenst voorlichting geven over gewenst en ongewenst gedrag binnen een organisatie. Deze informeert de organisatie over wettelijke en vaktechnische ontwikkelingen.
  3. Gevraagd en ongevraagd advies geven aan bestuur en management
    Een extern vertrouwenspersoon geeft gevraagd en ongevraagd advies aan alle managementlagen, OR en HRM.Bij een externe vertrouwenspersoon kan ook de organisatie advies vragen over wat te doen bij ongewenst gedrag. De externe vertrouwenspersoon geeft dan advies over wat te doen bij ongewenst gedrag en adviseert over mogelijke vervolgstappen.De vertrouwenspersoon geeft input over het te voeren beleid en al deze adviezen worden ook verwerkt in het jaarverslag.

Tevens kan een extern vertrouwenspersoon ook een klankbord zijn voor interne vertrouwenspersonen.

Er staat nu nog niet in de wet dat een organisatie een vertrouwenspersoon moet aanstellen. Wel komt er een wetswijziging waarbij het voor ondernemers met tien of meer werknemers wel verplicht wordt om een vertrouwenspersoon te hebben!

Er staat wel in de wet dat een organisatie verplicht is om een Beleid Psychosociale Arbeidsbelasting te voeren. (PSA) Het aanstellen van een extern vertrouwenspersoon is hier een belangrijke factor in. Iedere organisatie is vanuit de Arbowet verplicht een veilige werkomgeving te bieden aan werknemers. Lees hier meer op de pagina: Wet- & Regelgeving.

Ja! Een extern vertrouwenspersoon heeft geheimhoudingsplicht. Een extern vertrouwenspersoon geeft alléén informatie in anonieme vorm of na toestemming van de melder kan de extern vertrouwenspersoon informatie overleggen aan de organisatie. Binnen de organisatie heeft een extern vertrouwenspersoon verschoningsrecht en is deze niet verplicht mededelingen te doen over datgene dat is toevertrouwd, tenzij er sprake is van een misdrijf. De vertrouwenspersoon moet zich verder houden aan de AVG-privacyregels.

Echter heeft een vertrouwenspersoon geen extern verschoningsrecht zoals artsen, advocaten. Mocht een zaak bij de rechter komen, kan deze dwingen de vertrouwenspersoon te vertellen wat er tijdens de gesprekken is besproken.

Meer weten?

Wil je meer weten over Vruggink Advies en Vertrouwen, heb je vragen of  advies nodig?
Neem dan gerust contact op via 06 29 07 88 52 of vul dit formulier in!